Nyomtatás

 

 

Dorogháza Község Önkormányzata

 

DOROGHÁZA KÖZSÉG VÍZELVEZETÉSÉNEK RÉSZLEGES ÁTÉPÍTÉSE

 

 

Dorogházán a nagyobb esőzések alkalmával többször okoztak jelentős kárt az utóbbi években az intenzív záporok. A falu önkormányzata évek óta kereste a megoldást a vízkár kockázatok kivédésére, majd 2019-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében vízrendezésre. A tervezett rekonstrukció célja a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése, a vízkár kockázatok csökkentése volt.

 

A Dorogháza településen átfolyó, községi önkormányzati kezelésben lévő Ménkes-patak a települési vizek fő befogadója, mely vízgazdálkodási szempontból a Zagyva vízgyűjtő-tervezési alegység működési területét képezi. A Ménkes-patak, Tóvölgy-patak, Újtelep mellékág és a csapadékvíz árokhálózat belterületen mind önkormányzati kezelésűek. A csapadékvizek elvezetését a településen többnyire jelenleg is nyílt vízelvezető árkokkal biztosítják, állapotuk bizonyos esetekben nem megfelelő, kiépítettségük hiányos. A felszíni vízelvezető rendszer hossza 22 km. A projekttel érintett területen jelenleg több helyszínen ellenlejtésekkel, illetve hiányosan, vagy szűk keresztmetszetekkel van megoldva a csapadékvíz elvezetése, amely számos problémát okoz mind a területen élők, mind pedig az önkormányzat számára. A nagy mennyiségben időszakosan lehulló csapadékvizet a meglévő árkok nem tudják befogadni, a talajviszonyok miatt a talaj sem tudja felszívni, így a víz gyakran elönti, átfolyik a területen elhelyezkedő ingatlanokon, megrongálja az útburkolatot.

 

A belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével történik. Megtörténik az elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt.  

A beruházáson túl a pályázó önkormányzat lakossági szemléletformálást is megvalósít. A helybelieknek hasznos kiadvány készül a vizek helyben tartásának, az árkok rendszeres tisztításának fontosságáról.

 

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 117.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-2.1.3-16-NG1-2019-00002 azonosító számú pályázat keretében. A projekt várhatóan 2021. szeptemberében fejeződik be.

 

Bővebb információ:

06-32-368-172

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csatolmányok :
Fájl letöltése :weboldalra_Dorogháza_csapadek.pdf[ ]163 kB