Címlap Lurkóház

Lurkóház

Egyszer volt, hol nem volt…

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

 Egyszer volt, hol nem volt…

 

Így kezdődött egy mese, ami 3 évig tartott, csodás élményekkel, fantasztikus gyerekekkel és családjaikkal, elhivatott munkatársakkal.

Egyszer volt. De milyen is volt?

A TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0002 azonosító számú „Táguló világ”  Bátonyterenyei kistérségben projekt 2011-ben indult útjára Dorogházán. Ezek csak számok, dokumentációs azonosítók, de nekünk teljesen mást jelent. Most, a Lurkóház második születés napjára szomorúsággal a szívünkben készülünk.

Minden kezdet nehéz, nekünk is az volt. De összecsiszolódtunk, úgy a kollégák mint a gyerekek. Mindenki megtalálta a helyét a Lurkóházban, így lett a munka kerek egész. Az iskolai munkát segítő mentorral napi kapcsolatban álltunk, így aktív részese volt ő is a Lurkóház életének. Hétköznapjaink nem csak a tanulásból álltak, hanem a kézműves foglalkozásokból, ünnepi készülődésekből, közös nyársalásokból, sportolásból, meglepetések készítéséből szüleinknek, a lányoknak. A szülinapok, a farsangi mulatságok, Mikulás és karácsony, a játékos versenyek, a Költészet napján rendezett szavaló verseny, preventív előadások tettek bennünket „Lurkósokká”. Az első ballagásunkon még bíztunk abban, hogy lesz több is. A nyári napközis tábor is nagyon fog hiányozni. A szülők aggódva kérdezik: mi lesz ezután? Hiszen nem csak a gyerekeknek, a családoknak is igyekeztünk segítséget nyújtani. Az ingyenes gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek biztosításával, Csere-bere napokkal, térítésmentes uzsonnáztatással, nyáron meleg étkeztetéssel, adósságkezelői tanácsadással, az IT-ponton álláskeresés, önéletrajz írásának lehetőségével és még sorolhatnám tovább, de ezek már a bizalmon alapuló személyes kérdések.

Visszatekintünk a pályázatban resztvevő többi településsel együtt töltött sok-sok programra, rendezvényre: a Közösségi napokra, Esélynapokra,/ aminek egyikén a mi gyerekeink hozták el a csapatverseny első helyét/, táborozásokra, kirándulásokra /állatkert, vidámpark, tropikárium, élménypark stb./, 3D, 4D mozi látogatásra, bábszínházra,”Ki mit tud?”-ra, családi napokra, a gyerekházzal közös rendezvényekre. Mind-mind felejthetetlen számunkra. A sok segítő önkéntesek munkája nagyban hozzájárult ezeknek a programoknak a sikeres lebonyolításához, amiben Dorogháza az élen járt.

Az utolsó szülinapunkon a település minden gyerekével együtt szeretnénk várni a Télapót még egyszer, utoljára. Nem sok amit adni tudunk, de nagy-nagy szeretettel és  annak reményében tesszük: hátha lesz folytatás, egyszer, valamikor…  talán rájönnek a megfelelő helyen, a megfelelő érintettek, hogy a gyerekek előtt egy ajtót ha kitárunk, félúton nem zárhatjuk be!!

Egyszer volt…., mi viszont azon fáradozunk, hogy bár töredékét, de tovább tudjuk vinni az önkormányzat lehetőségeihez mérten.

 

Ennek reményében kívánok kellemes ünnepeket és boldog új évet a település minden családjának!

 

Urbán Róbertné

közösségfejlesztő

 

LurkóHáz Online prezentáció

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

 Tekintse meg a LurkóHáz online prezentációját az elmúlt 3 év történéseiből.

A prezentáció az INDÍTÁS gombra kattintva elérhető.

INDÍTÁS

 

Advent - Születésnap - Mikulás a Lurkóház és a Gyerekház rendezésében

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

A rendezvény képei a fotóra kattintva elérhetőek.

 

 

Új év a Lurkóházban

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

 

Az új évben nem tétlenkedünk, sok programmal készülünk a gyerekek számára. Már elindult januárban a szülinapi ünnepség, melyet minden hónapban megtartunk. 20-án rendeztük a farsangi mulatságunkat, ahová nem csak a gyerekek érkeztek jelmezben, hanem a szülők és a munkatársak is beöltöztek. Farsangi fánkkal és sütivel vártuk a gyerekeket. Nagyon jól éreztük magunkat.

A mindennapokban kézműves foglalkozásokkal, csoportfoglalkozásokkal, közös játékkal, sportolással várjuk a gyerekeket, és természetesen a házi feladat elkészítése sem maradhat el. Beindult a futball utánpótlás képzés. Tervezünk még kirándulásokat, nyársalást is. Ünnepségeket is szervezünk a gyerekekkel. Anyák napja, mikulás, karácsony stb. Az önkormányzati és iskolai rendezvényekhez is aktívan kívánunk hozzájárulni.

Részt veszünk idén is az Esélynapokon, Közösségi napokon. A sport- és nyári táborokba idén is mehetnek a gyerekeink. A nyári szünet alatt ebben az évben is lesz nyári napközis tábor, és gyermekétkeztetés.

Folytatni szeretnénk a játék- és ruhagyűjtést is, amivel segíthetünk a rászoruló gyerekeknek.

Végezetül: szeretettel várunk minden kedves gyereket a Lurkóházba, természetesen az érdeklődő szülőkkel együtt!

Urbán Róbertné
közösségfejlesztő


 

 

Lurkóház átadás

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

2011. 12. 02-án átadásra kerül a LURKÓHÁZ épülete

További képek a galériában >>>

 TÁMOP-5.2.3-09/1.-2009-0002

 


 

 

Esélynap a Lurkóházban

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

További képek a galériában>>>

 

2011. 12. 02-án a Bátonyterenyei Kistérség egész területéről érkeztek Dorogházára, a Lukóházba iskolások, hogy részt vegyenek az ESÉLYNAPON. 9:00-tól a gyerekek megmérethették magukat a Mikulás akadálytúrán, ahol a téli ünnepkörrel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni.
I.helyezett: Mátramindszent
II. helyezett: Kisterenye
III. helyezett: Nagybárkány
Különdíj: Nagykeresztúr
A verseny után ünnepi ebéddel kedveskedtek a rendezők, majd megérkeztek a manók, akik Mikulás TV című műsorukkal szórakoztatták a gyerekeket.
A nap folyamán sok érdekes program várta még a résztvevőket: Kvíz játékok, közös éneklés, Mikulás várása, majd csomagosztás.
A napot tehetségeink műsora, majd közös éneklés és tánc zárta.

 TÁMOP-5.2.3-09/1.-2009-0002


 

 

„Táguló Világ” Dorogházán

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

Kedves Dorogházi Lakosok!

Örömmel számolhatok be a nyár eseményeiről, amelyek a Gyermekesély Program keretein belül valósultak meg Dorogházán, illetve a Bátonyterenyei Kistérség településein.

Június 27-től a nyári étkeztetést 54 fővel tudtuk kibővíteni településünkön a jogszabályi létszámon felül. Ez sok gyereknek nyújtott segítséget a szünidő alatt.

Az IT-pont folyamatosan várja a látogatókat a Művelődési Házban, kicsik-nagyok örömére. A Lurkó-ház egész nyáron működött 08:00-16:00 óra között. A létszámunk változó volt, 10 és 24 gyerek között ingadozott, a nyaralásoktól függően. Munkánkat a pedagógiai asszisztens is segítette a nyári szünet alatt a szabadidős foglalkoztató mellett.

Rendezvényekben is gazdag volt ez a nyár. Július 16-án a GYEP Közösségi Napja Bátonyterenyén került megrendezésre, ahol a fellépő gyerekeink nagy sikerrel szerepeltek, és a főzőversenyen is részt vett a dorogházi Üres Bendő csapat. Fellépőink a 6. osztály táncosai, a Lurkóház break csapata, valamint Bakos Dorina, Kovács Tamara és Igaz Zsuzsa voltak.

Az Önkéntesség Évét úgy vélem a falunk aktív tagjai nagyon komolyan veszik, mert a rendezvény lebonyolításában a legnagyobb számban vettek részt a szakácstól a segítőkig, pedagógusokig. Július 23-án a bélapátfalvai Vidámparkban voltunk a Gyerekházzal karöltve. Fantasztikus élmény volt mindannyiunknak. Ezen a programon a legaktívabb Lurkóházas gyerekek vettek részt. Július 30-án a dorogházi Vadvirág Egyesület szervezésében a bátonyterenyei Seconda Casa területén Esélynapot tartottunk a sport és a család szabadidejének aktív eltöltése jegyében. Tizenegy csapat képviseltette magát a kistérség településeiről. A mieink minimális lemaradással a második helyet szerezték meg. Köszönet a dorogházi általános iskola pedagógusainak, akik kézműves sátor felállításával tették színesebbé a programot, és lehetővé tették a néptánccsoport fellépését is. Köszönjük a szülőknek és civileknek, hogy önkéntes munkájukkal támogatták a rendezvényt. Kis tehetségeink itt is előadták műsorszámaikat, nagy sikerrel.

A sült kolbász igen kelendő volt, egy kis türelmetlenséggel vegyítve, de ez is azt igazolta, hogy igen finomra sikerült.

Táborból sem volt hiány a nyáron. Június 6 és 8-a között Kalandra fel! Erdei óvodás táborban voltunk Mátraterenyén a hátrányos helyzetű gyerekekkel. Puporka Brendon képviselte Dorogházát, aki igen aktív, remek kis fickónak bizonyult. Június 27-e és július 2-a között Sport táborban edzhettek a futballt szerető gyerekek: Puporka Renátó, Uhrin Balázs, Bakos Nikolett, Csikós Tiborc, Váradi Dávid, és Hovanecz Róbert. Július 18 és 23-a között a Nyári táborban Puporka Dzsenifer, Váradi Ibolya, Kocsis Mónika és Csikós Dominika vehettek részt. Színes, tartalmas program várta őket, melynek helyszíne szintén Mátraterenye volt.

Augusztus 22–e és 26-a között a beszéd és mozgásszervi gondokkal küzdő gyerekek számára fejlesztő tábort szerveztünk a nyírmedpusztai Lurkóheverdében. Minden nap más-más program várta a gyerekeket. Lovas terápia, gyógy-és fejlesztőpedagógus foglalkozásai, kézműveskedés, sport, játék, strandolás és sok együtt töltött esti óra nyársalással, mozizással. Dorogházáról Zakor Emese, Uhrin Robin, Bella Gábor, Váradi Ivett, és Váradi Dzsenifer volt a tábor lakója. Ezt szintén a dorogházi Vadvirág Egyesület szervezte a pályázati kiírásnak megfelelően. A nyár végével visszatérünk az iskolai menetrendhez, így a Lurkóház délután 13-17 óra között várja ismét a gyerekeket.

A legközelebbi rendezvény a Falunappal közös szervezésben megvalósuló Kistérségi Közösségi Nap, amire a települések táncos-dalos csapatai készülnek.

Remélem a jövőben is színes, élményekben gazdag programokat tudunk biztosítani a településünk és a kistérség gyermekeinek.

A Lurkóház felújítási munkálatai várhatóan szeptember hónapban elkezdődnek, a tevékenység helyszínének változásáról időben tájékoztatjuk a szülőket és a gyermekeket.

Urbán Róbertné

közösségfejlesztő


 

 

Köszöntő

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitter

„Táguló Világ” Dorogházán

Kedves Dorogházai Lakosok!

 

Közel két éves előkészítő munka után elindult a TÁMOP–5.2.3-09/1.-2009-0002 Gyerekesély Program-„Táguló világ” a Bátonyterenyei Kistérségben című pályázat.

2011. 01. 01-től az általános iskolában a hátrányos helyzetű gyerekek tanulmányainak javítása érdekében kezdte meg munkáját, az iskolai munkát segítő pedagógiai asszisztens, Rezes Beáta. Április 1-től pedig megnyitotta kapuját, (bár még az ideiglenes helyén), az Információs Társadalom, röviden IT pont. Itt négy új számítógép várja a látogatókat internet hozzáféréssel a falusi könyvtár helyiségében, (Dorogháza, Malom út 24.) szám alatt. A nyitva-tartás a megszokott könyvtári órák alatt történik (hétfő - szerda - péntek 15:00-20:00).

Az IT pont szolgáltatása ingyenes. Célja a tanulás elősegítése, az információk elérése, munkahelykeresés, az internet világával való ismerkedés. Ebben Sipos Dániel IT mentor nyújt segítséget minden érdeklődőnek, akihez bármilyen kérdéssel, bizalommal lehet fordulni. 2011. április 27-től várja tárt karokkal a gyerekeket és családjaikat a Lurkó-ház, a régi „ÖNO” épületében, Dorogháza, Ady Endre út 7. szám alatt, mely ezek után közösségi házként fog működni. Itt az általános iskoláskorú gyerekek szabadidejének hasznos eltöltése a célunk. Különböző programokkal szeretnénk kedveskedni a Lurkó-házba látogatóknak.

 Nyitva tartásunk: 12:00-18:00. A nyári szünetben 8:00-16:00 óra között napközis tábor várja a gyerekeket, színes és érdekes programokkal helyi és kistérségi szintű szervezésben.

Ezekről bővebb tájékoztatást a www.doroghaza.hu és a www.tagulovilag.hu honlapokon, és a Dorogházi Krónikában fogunk nyújtani.

Az Ifjúsági Klub az épület felújítása után a Közösségi Ház volt tanári lakrészében fog működni. Az előzetes szerveződés már elkezdődött a fiatalok körében Bakos Zsolt kortárssegítő vezetésével, aki sok szeretettel vár minden érdeklődőt ötleteivel, terveivel.

Bízunk benne, hogy a pályázat mindenki tetszését elnyeri, legyen az kicsi, nagy, idős vagy fiatal! Hiszen ez a program Önökért, Értetek, készült!!!

Tisztelettel és szeretettel:

 

                          Urbán Róbertné                                                  Táboritáné Bata Georgina

                         Közösségfejlesztő                                                 Szabadidős foglalkoztató

                      Tel: +36-20-429-9378                                                  Tel.: +36-30-342-9579

            3153 Dorogháza, Ady Endre út 7.                              3153 Dorogháza, Ady Endre út 7.

 

 

 

                             Rezes Beáta                                                                Sipos Dániel

                   Pedagógiai asszisztens                                                           IT mentor

                      Tel.: +36-20-852-4425                                                Tel.: +36-20-429-9783.

             3153 Dorogháza Malom út 110.                               3153 Dorogháza, Ady Endre út 7.

 

 

 TÁMOP 5.2.3-09/1-2009-0002. „Táguló világ” a Bátonyterenyei Kistérségben


 


Szavazások
Milyen tartalmat szeretne látni a weboldalon?
 
Névnap
Ma 2017. december 17., vasárnap, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Ki olvas minket
Oldalainkat 22 vendég böngészi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés