Elektronkus ügyintézés link

 

 

Dorogháza Község Önkormányzata

 

DOROGHÁZA KÖZSÉG VÍZELVEZETÉSÉNEK RÉSZLEGES ÁTÉPÍTÉSE

 

 

Dorogházán a nagyobb esőzések alkalmával többször okoztak jelentős kárt az utóbbi években az intenzív záporok. A falu önkormányzata évek óta kereste a megoldást a vízkár kockázatok kivédésére, majd 2019-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében vízrendezésre. A tervezett rekonstrukció célja a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése, a vízkár kockázatok csökkentése volt.

 

A Dorogháza településen átfolyó, községi önkormányzati kezelésben lévő Ménkes-patak a települési vizek fő befogadója, mely vízgazdálkodási szempontból a Zagyva vízgyűjtő-tervezési alegység működési területét képezi. A Ménkes-patak, Tóvölgy-patak, Újtelep mellékág és a csapadékvíz árokhálózat belterületen mind önkormányzati kezelésűek. A csapadékvizek elvezetését a településen többnyire jelenleg is nyílt vízelvezető árkokkal biztosítják, állapotuk bizonyos esetekben nem megfelelő, kiépítettségük hiányos. A felszíni vízelvezető rendszer hossza 22 km. A projekttel érintett területen jelenleg több helyszínen ellenlejtésekkel, illetve hiányosan, vagy szűk keresztmetszetekkel van megoldva a csapadékvíz elvezetése, amely számos problémát okoz mind a területen élők, mind pedig az önkormányzat számára. A nagy mennyiségben időszakosan lehulló csapadékvizet a meglévő árkok nem tudják befogadni, a talajviszonyok miatt a talaj sem tudja felszívni, így a víz gyakran elönti, átfolyik a területen elhelyezkedő ingatlanokon, megrongálja az útburkolatot.

 

A belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével történik. Megtörténik az elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt.  

A beruházáson túl a pályázó önkormányzat lakossági szemléletformálást is megvalósít. A helybelieknek hasznos kiadvány készül a vizek helyben tartásának, az árkok rendszeres tisztításának fontosságáról.

 

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 117.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-2.1.3-16-NG1-2019-00002 azonosító számú pályázat keretében. A projekt várhatóan 2021. szeptemberében fejeződik be.

 

Bővebb információ:

06-32-368-172

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Részletek a letölthető pdf mellékletben:

 TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT

Hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára

Dorogháza Község Önkormányzata az EFOP 1.5.3.-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése Mátraterenyén és partnertelepülésein” című projekt keretei között ösztöndíj pályázatot hirdet.


Települési Ösztöndíjpályázat hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára

Települési Ösztöndíjpályázat hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára

Ösztöndíj pályázat humán közszolgáltatásban dolgozó szakemberek számára


TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT Hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára


Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat