Elektronkus ügyintézés link

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Dorogháza Község Önkormányzata sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Magyar Falu Program keretében meghirdetett „Faluházak felújítása-2020 című, MFP-FHF/2020 kódszámú pályázatra. A fejlesztés megvalósításához az Önkormányzat – 100 %-os intenzitás mellett – bruttó 19.999.998.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

 

A közösségi életben központi szerepet tölt be a többfunkciós faluház épülete, ami otthont ad a polgármesteri hivatalnak és a kulturális életnek is. A tetőszerkezete azbeszt tartalmú palafedés, amely elöregedett, több helyen törött, nagyobb esőzések alkalmával beázik, egyben rendkívül veszélyes az ott dolgozók és a kulturális programokon résztvevőkre egyaránt. Az épület belső felújítása és energetikai korszerűsítése már az előző években megtörtént különböző pályázatok útján. Ezzel a pályázattal kiegészítve az épület teljes felújítása megtörténik, mely nagyban hozzájárul az idelátogatók komfort érzetének növelésében.

A projekt fő célja a dolgozók egészségének megóvása mellett a megújuló település központi épülete korszerűbb és rendezettebb formájában fogadja az ügyfeleket és a kulturális szórakoztatásra vágyó lakosságot.

A beruházás célja összefoglalóan az értékmegőrzés és értéknövelés.

 

Bővebb információ:

06 32 368-172 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Dorogháza Község Önkormányzata

 

DOROGHÁZA KÖZSÉG VÍZELVEZETÉSÉNEK RÉSZLEGES ÁTÉPÍTÉSE

 

 

Dorogházán a nagyobb esőzések alkalmával többször okoztak jelentős kárt az utóbbi években az intenzív záporok. A falu önkormányzata évek óta kereste a megoldást a vízkár kockázatok kivédésére, majd 2019-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében vízrendezésre. A tervezett rekonstrukció célja a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése, a vízkár kockázatok csökkentése volt.

 

A Dorogháza településen átfolyó, községi önkormányzati kezelésben lévő Ménkes-patak a települési vizek fő befogadója, mely vízgazdálkodási szempontból a Zagyva vízgyűjtő-tervezési alegység működési területét képezte. A Ménkes-patak, Tóvölgy-patak, Újtelep mellékág és a csapadékvíz árokhálózat belterületen mind önkormányzati kezelésűek. A csapadékvizek elvezetését a településen többnyire nyílt vízelvezető árkokkal biztosították, állapotuk bizonyos esetekben nem volt megfelelő, kiépítettségük hiányos volt. A felszíni vízelvezető rendszer hossza 22 km. A projekttel érintett területen több helyszínen ellenlejtésekkel, illetve hiányosan, vagy szűk keresztmetszetekkel volt megoldva a csapadékvíz elvezetése, amely számos problémát okozott mind a területen élők, mind pedig az önkormányzat számára. A nagy mennyiségben időszakosan lehulló csapadékvizet a meglévő árkok nem tudták befogadni, a talajviszonyok miatt a talaj sem tudta felszívni, így a víz gyakran elöntötte, átfolyt a területen elhelyezkedő ingatlanokon, megrongálta az útburkolatot.

 

A belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével történt. Megtörtént az elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt, valamint kizárólag indokolt esetben zárt csapadékvíz elvezető rendszer építése, felújítása, indokolt esetben vápás vízelvezető út építése. A projekt keretében megvalósult a belterület védelmét szolgáló vízkár elhárítási és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése, rekonstrukciója: csapadékvíz-gazdálkodási létesítmények rekonstrukciója, fejlesztése: áteresztő burkolat alkalmazása, beszivárogtató, szivárogtató drén és szűrőmező létesítmények, zöld infrastruktúrák építése.

A beruházáson túl a pályázó önkormányzat lakossági szemléletformálást is megvalósított. A helybelieknek hasznos kiadvány készült a vizek helyben tartásának, az árkok rendszeres tisztításának fontosságáról.

 

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 117.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-2.1.3-16-NG1-2019-00002 azonosító számú pályázat keretében. A megvalósítás időtartama: 2020.09.01.-2021.12.31.

 

 

Bővebb információ:

06-32-368-172

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Részletek a letölthető pdf mellékletben:

 TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT

Hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára

Dorogháza Község Önkormányzata az EFOP 1.5.3.-16 „Humán szolgáltatások fejlesztése Mátraterenyén és partnertelepülésein” című projekt keretei között ösztöndíj pályázatot hirdet.


Települési Ösztöndíjpályázat hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára

Települési Ösztöndíjpályázat hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára

Ösztöndíj pályázat humán közszolgáltatásban dolgozó szakemberek számára


TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJ PÁLYÁZAT Hátrányos helyzetű tanulók, fiatalok számára


Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat